2016-та ще е Европейска година за борба с насилието срещу жени

Инициативата на евродепутата Мария Габриел и нейни колеги в Европейския парламент за обявяване на 2016 година за Европейска година за борба с насилието срещу жени бе представена в Пловдив по време на кръгла маса с участието на неправителствени организации. 

Проблемът е сериозен и касае над 1 милион жени вЕвропейския съюз, подчерта Мария Габриел. Затова са нужни и законови промени и промени в политиката,  допълни българският евродепутат.

 „В Европейския парламент успяхме да съберем необходимият брой подписи за писмена декларация, която да инициира 2016-та за Европейска година за борба с насилието на жените. Това е първата декларация, която събира необходимия брой подписи от 2013 г. Следващата стъпка е Европейската комисия в срок до три месеца да даде отговор дали ще одобри инициативата.”

Всяка трета жена в света е жертва на насилие, а всяка пета е насилвана сексуално. Това се случва доста често пред очите на деца и влияе върху модела им на поведение като възрастни. Това е плашеща цифра, категорична е евродепутатът

„Става въпрос за 33 % от жените в ЕС“ „– съобщи евродепутатът Мария Габриел. Тя подчерта, че насилието срещу жените не е само физическо и допълни:

 „Проблемът с домашното насилие има много по-скрити форми поради самия факт, че темата е табу, че самите жертви нямат смелост да говорят. За това е необходимо да имат усещане за справедливост“. В тази връзка е нужно да се работи съвместно с полицията, прокуратурата и другите институции, които имат отношение към проблема.

Четири от пет жени не смеят да споделят за пролема и да потърсят помощ.

Според неправителствените организации всяка четвърта българка е жертва на насилие, но за проблема се говори трудно, а често и въобще не се коментира.
Мария Габриел обясни, че
миналата година за първи път Европейската агенция за основните права е направила анализ, който показва, че именно една трета от жените в Европейския съюз в даден момент от живота си са били жертва на насилие.

Всяка година средствата  от европейския бюджет, които се дават  за лечение на жертвите , за дълги съдебни процедури са около 16 милиарда евро, обясни евродепотатът.

„Освен да се наблегне на информационни кампании е много важно да  има отделно средства за обучение, обучение не само за социалните работници, но и за обучение на полицаите и съдиите”

Участниците в кръглата маса „Европейска година за борба с насилието срещу жените: Време е за действие“ в Пловдив приеха декларация в подкрепа на  инициативата и  се ангажираха да привличат вниманието на институциите и българските граждани върху сериозността на проблема Инициативата в Пловдив е първата по рода си за Европейския съюз. Тя ще бъде представена и в други градове на  страните -членки. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!