Дебатите за бежанските квоти в ЕС и позицията на България


България ще настоява квотите за мигранти, предлагани от Европейската комисия, да са съобразени с възможностите и географското положение на страните и да са в значително по-малки размери за страни като България, които са външна граница на ЕС и са подложени на силен миграционен натиск. Тази позиция ще защитава страната ни на заседанието на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи”, което започва утре в Люксембург.
  Според схемата, която Европейската комисия предложи за така наречената релокация на 40 000 мигранти от Италия и Гърция, България трябва да приеме над 700 имигранти в следващите две години.
  Планът на Брюксел срещна отпор в редица държави-членки, въпреки това последното заявление, направено от говорителя на Европейската комисия Маргаритис Скинас е, че Комисията ще защитава докрай предложението си за квотно разпределение на нелегалните мигранти в Европейския съюз.
  Председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков аргументира в интервю позицията на България, като дава конкретни данни за приетите до момента мигранти и свободните места, с които страната разполага. Прогнозата му е, че през летните месеци потокът бежанци към България ще се увеличи с 20 процента.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!