Кристалина Георгиева за България: Има резултат от финансирането на ЕС

Определено се надявам, че България няма да остане най-бедната страна в Европа прекалено дълго. Това заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева в интервю за Европейската мрежа "Евранет+" в отговор на въпрос на кореспондента на БНР в Брюксел Никола Миладинов.

Кристалина Георгиева коментира усвояването на европейските средства от България. Доколко е ефективно използването им, като се има предвид, че България е все още най-бедната страна-членка от гледна точка на покупателна способност и БВП на глава от населението:

Аз обичам своята страна. Като комисар от мен се очаква да кажа, че обичам страната, която познавам най-добре. Определено се надявам, че България няма да остане най-бедната страна в Европа прекалено дълго. Това, което се случи с нас - България и Румъния - беше, че имахме добрия късмет да влезем в ЕС, но и лошия късмет това да стане, когато съюзът влезе в кризата. И въздействието на кризата беше изключително драматично.

Георгиева подчерта, че не се знае какво би се случило хипотетично, ако България не се беше присъединила към ЕС.

Проучване наскоро установи, че най-вероятно днес България би била в рецесия, ако не получаваше европейски средства. Затова наистина има резултат от финансирането от ЕС, но това не е резултатът, който прави хората щастливи, защото е комбиниран с икономическата криза. 

Комисар Георгиева коментира ефективността на усвояването на средствата. Тя подчерта, че пътува много из Европейския съюз, не само в България. В много случаи се наблюдава огромно подобрение в резултат на европейското финансиране. Георгиева дава за пример пътуването си до град Елена, където с европейски пари са финансирани ремонт на детски градини, читалището и пътната инфраструктура:

Така че има много неща, които са направени - неща, които можете да видите, които можете да пипнете. Въпросът е дали използваме парите възможно най-добре. Мога да кажа, че България и Румъния минаха през период на учене. Мисля, че усвояването на средствата по новите програми сега е по-добро, работи се по-бързо. Видяхме, че България стартира всички програми сравнително бързо, защото има по-голям административен капацитет.

Георгиева се обърна с призив към българските власти да обърнат внимание на малките предприятия при усвояване на средствата:

Бих искала да посъветвам България да обърне внимание на малките - на малкото предприятие, на малкия град, защото повечето от нашите успешни проекти са големите инфраструктурни проекти. Да, те са по-лесни. Но бъдещето на страната е в това дали ще има работни места и дали млади земеделски производители, които ще обработват земите ни. Надявам се да видя смяна на скоростта точно към това по-трудно, но и толкова важно финансиране за страната.

Изключително важен акцент според комисар Георгиева е и използване на европейските средства за научно-изследователска и иновационна дейност.

България е една от страните, където за съжаление делът на научно-изследователската дейност в БВП е много нисък, под 1 процент. Ако искаме да сме конкурентоспособни, трябва да дадем възможност на младите хора да работят в България. В противен случай ще наблюдаваме изтичане на мозъци, което няма да е лесно да се компенсира от европейските фондове.

На въпроса на Никола Миладинов как Европа ще се справи с проблема, че много от докладваните случаи от Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ не завършват в съда, Георгиева призова за създаването на Европейска прокуратура:

Прав сте, установяваме измама и след това не се случва нищо. Става така, че ОЛАФ провежда разследване. След това се обръща към страните-членки с информацията, че вероятно е открила престъпна дейност. Някои страни-членки се справят по-добре от други с последващата дейност. Това, което искаме за попълване на празнината, е създаването на Европейска прокуратура. Ако става въпрос за европейски проблем, трябва и европейско решение на този проблем. 

Георгиева посочи, че се работи активно по този въпрос и до края на тази година или най-късно през 2016 г. ще има Европейска прокуратура.
В заключение Кристалина Георгиева подчерта значимостта на силна Европа за всички европейски граждани:

Светът се промени. Промени се след 7 години на трудности, на криза. Хората станаха много по-взискателни. Страните-членки разбират, че е в техен интерес да показват, че всеки цент, всяко евро на гражданите се  харчи по най-добрия начин. Защото това не е просто инвестиция в Европа, а битка за бъдещето. Силна Европа означава, че гражданите вярват в общия път. Ако ние не вярваме в общото си бъдеще, как останалият свят да повярва в нас?! Така че това не е само въпрос за бюджета, това е въпрос на политика - силна Европа в името на хората.

Цялото видео интервю на английски език можете да гледате ТУК

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!