Експерт: Същественото е, че Гърция не е в състояние да обслужва дълговете си


Най-новото предложение на гръцкото правителство за сделка с кредиторите му предвижда фискални мерки в размер на почти 8 млрд. евро и огромната част от тях трябва да дойдат от повишени данъци и вноски за социални осигуровки. Правителството обмисля да вдигне ДДС за хранителните услуги с 10 процента и да премахне привилегията на егейските острови за 30 процента отстъпка от нивата на ДДС. Друг нов данък е еднократното събиране на 12 процента от печалбите на над 1 500 компании. Освен това предстои вдигане на корпоративния данък за над 15 хиляди фирми, данък лукс ще се повиши.  На пресконференция в Брюксел късно снощи Ципрас каза, че основният критерий на новите реформи, предложени от Атина на кредиторите й, е "социалната справедливост". "За пръв път тежестта няма да падне върху заплатите и пенсиите, каза той и добави, че за първи път тежестта ще падне върху тези, които могат да я носят.
   Европейските лидери пък поставиха срок на Гърция до сряда вечерта да се договори с кредиторите, за да бъде одобрено спасително споразумение за страната, след като очакванията за решителен пробив в понеделник не се оправдаха. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че се очаква сделка в следващите 48 часа. ”Новите гръцки предложения са стъпка в правилната посока, според първоначалната оценката. Те ще бъдат анализирани през следващите часове.  Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер каза, че очаква да се стигне до сделка. Шефката на МВФ Кристин Лагард посочи обаче, че новите предложения на Атина все още не са достатъчно ясни и конкретни и не съдържат всичко, което кредиторите са очаквали. Германският канцлер Ангела Меркел припомни, че споразумението трябва да бъде прието от гръцкия парламент, и от националните парламенти на еврозоната.

Предложението едва ли идва от Гърция без необходимото предварително съгласуване с партньорите в другите страни членки. Това изглежда като политически най-приемливото послание към момента. То само по себе си не решава съществения въпрос на Гърция, а именно, че Гърция не е в състояние да обслужва своите дългове, каза Илия Лингорски, бивш зам.- министър на финансите и председател на българската секция на Европейската лига за икономическо сътрудничество. Според него Гърция продължава да си купува време. По думите му Гърция ще започне да се сравнява по стандарт със страните от региона, защото в момента тя нито може да се сравнява с останалите страни от еврозоната, нито със страни като България. Според Илия Лингорски България също трябва да вземе мерки, за да не изпадне в ситуацията на Гърция.
Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!