Съдът в Страсбург: Медиите носят отговорност за публикациите в онлайн форумите



Решение на голямата камара на Европейския съд в Страсбург постанови, че медиите носят отговорност за публикациите в онлайн форумите към статиите им.  Решението е резултат на почти 10-годишно дело, водено от една от най-големите естонски медии "Делфи" срещу Естония заради решетние на местния естонски съд след оплакване на лице, засегнато от коментарите в онлайн форума на медията.

Международната организация Артикъл 19, базирана в Лондон предупреждаваше по време на делото, че подобно решение ще бъде удар по свободата на изразяване и показва неразбиране от страна на Европейския съд как работи интернет.

http://www.article19.org/resources.php/resource/37287/en/european-court-strikes-serious-blow-to-free-speech-online

Ирина Недева разговаря с Бойко Боев - медиен юрист, който има опит и в организацията Article 19, а сега е независим медиен консултант в Лондон. Той изяснява доколко последникът, какъвто се явяват онлайн медиите могат да носят отговорност и за коментарите, освен за собствените си публикации и журналистически разследвания.
Важен е въпросът доколко директивата за ограничената отговорност на онлайн търговците е валидна в случая.
Кой отговаря и кой би трябвало да отговоря за речта в интернет и за изказвания във форумите на медийните сайтове? Какво трябва да се промени, за да бъдат защитени едновременно и правата на гражданите за тяхното свободно изразяване и на медиите в интернет пространството?

Върху практическите последствия за българските медии разсъждават Велислава Попова от Дневник онлайн и Владо Йончев от OFFnews. Според Владо Йончев има опасност от цензуриране на съдържание, особено ако се въведе принципът да не съществуват анонимни участници във форума.

OFFnews е онлайн медия, която на практика, възниква от вече съществуващ онлайн форум на offroad фенове. Докато форумът обаче има много строги правила за участие и сериозна модерация, коментарите под новинарските статии са били по-свободни до този момент. След решението на Европейския съд обаче има вероятност принципите на по-строгата модерация и забраната на анонимността да бъдат разширени и до форума към новинарското съдържание.

Дневник онлайн от своя страна отдавна има активна модерация, каза Велислава Попова. Същевременно с това, там коментарите и форумът има сериозна тежест, като една от категориите за селектиране на новинарското съдържание е свързана с количестовото и качеството на форумните коментари.

Във всички случаи разходите за модерация, която ще изисква и натовареност 24/7 ще се увеличат. А някои онлайн медии като Фрогнюз са на път изобщо да спрат форумите си.

Според медийния юрист Бойко Боев обаче решението на Европейския съд трябва да породи национален дебат, защото има различни модели, по които да се регулира това поле.
Във всички случаи това решение е предизвикателство пред националните законодателства и медийната регулация в европейския съюз, каза той.
Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!