Гърция, Украйна и борбата с тероризма - приоритети на люксембургското председателство


Гърция трябва да остане в еврозоната, а Великобритания - в Европейския съюз след референдумите, планирани съответно за 5 юли и за 2017 година. Мнението изрази люксембургският премиер Ксавие Бетел на пресконференция след тържественото изнесено заседание на Еврокомисия по повод започващото шестмесечно ротационно председателство на страната му, предаде ТАСС. Сред външнополитическите предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз в близките шест месеца, Бетел открои кризата в Украйна и борбата с терористичната групировка "Ислямска държава".
На Люксембург предстои нелесно председателство, подчерта председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.
Провеждането на референдума по въпроса за по-нататъшното членство на Великобритания в ЕС бе едно от предизборните  обещания на Консервативната партия и на нейния лидер Дейвид Камерън. Допитването до британския народ трябва да стане до края на 2017 година.

Разработваните от Европейския съюз планове за борба с нелегалната миграция трябва да бъдат разгледани от Съвета за сигурност на ООН. Това заяви след среща с люксембургския си колега Жан Аселборн руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. 

Отнасяме се с разбиране към безпокойството на ЕС от наплива на нелегални мигранти от Африка в страните от ЕС, преди всичко през Либия, отбеляза руският министър.

Вярваме, че тези планове ще са в пълно съответствие с нормите на международното право и ще станат предмет на разглеждане от Съвета за сигурност на ООН, ако в тях става дума за каквито и да било принудителни действия, подчерта Лавров.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!