Евросправочник на слушателя: Достъпни кредити на по-добра цена за малките средни предприятия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България ще участва с нова оперативна програма в Инициативата за малки и средни предприятия. Тя ще бъде изпълнявана в програмния период 2014-2020 г. Инициативата е на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка. Програмата се разработва от Министерство на икономиката, а Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ е определена за Управляващ орган.
Програмата е сравнително опростена, с една единствена приоритетна ос- подобряване на достъпа до дългово финансиране за малките и средни предприятия, съобщава Людмила Тозева, началник отдел „Програмиране“ в Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“. Предвижда се прилагането на гаранционен инструмент- гаранции без таван на покритието. Целта е да се преодолеят успешно едни от основните предизвикателства, пред които са изправени малките и средни предприятия у нас- невъзможността да наберат достатъчно капитал, поради ограничения достъп до иновативни финансови инструменти, високите изисквания за обезпечение, цената на дълговото финансиране, както и капиталовите пазари, които не предлагат икономически ефективни решения за малкия бизнес в страната.
Очакванията са новата програма да запази процента на предприятията, получили успешно финансиране чрез банков заем, в предходния програмен период, съобщава още Тозева и допълва, че общият размер на отпуснати нови заеми на финансови посредници ще бъде над 370 млн. евро, с които ще бъдат подкрепени над 2800 предприятия.
Общият размер на финансиране е 102 млн. евро, като не се предвижда национално съфинансиране. От управляващият орган са убедени, че програмата ще получи одобрение и ще заработи в кратки срокове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!