Организират форум за зоополицията в България

Сериозни санкции за насилие върху животни се прилагат във всяка европейска страна. Преди 4 години в Холандия бе създадена първата в Eвросъюза зоополиция, но не със законодателни промени, а с междуинституционални споразумения между неправителствени организации. Тя включва полицаи, които са преминали специални курсове  за работа с животни в природозащитни организации. В същото време холандците  налагат и сериозни санкции за проявена жестокост към животните. Предвидено е до три и половина години лишаване от свобода и около 19 хил. евро глоба.

Очаква се и  у нас, по предложение на евродепутата Емил Радев, от есента да започне прилагането на този холандски опит. Според г-н Радев служителите на бъдещото звено „Зоополиция“ към общинската полиция  в големите градове трябва да имат правомощия да реагират своевременно на подадени сигнали за насилие  или изоставяне на животни. Статистиката в България показа ,че за 2012 година са регистрирани 103 престъпления срещу животни, като 21 са разкрити, докато през 2013 регистрираните са 180 срещу 30 разкрити. За 2014 година статистиката е сходна.

Работата на зоополицията ще увеличи разкриваемостта на подобни криминални деяния и ще доведе до намаляване на агресията в обществото ни, считат и от Международната фондация „ Четири лапи“. На 2 октомври фондацията, заедно с евродепутата Емил Радев и с колеги от Холандия, организира кръгла маса в София, на която да бъдат обсъдени най-важните задачи на зоополицията в България. Д-р Марина Иванова от фондация „Четири лапи“ разяснява повече по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!