Контрамерки на Индия в отговор на решение на Брюксел


Индия замрази преговорите по споразумение за свободна  търговия с Европейския съюз заради забраната на Брюксел за продажба на 700 индийски фармацевтични продукта, предаде ДПА.  Преговорите за зона за свободна търговия между Индия и ЕС трябваше да бъдат възобновени на 20 август, но индийските власти заявиха, че се отлагат за неопределен период. Миналата седмица Брюксел инструктира 28-те страни членки до 21 август да изтеглят от продажба 700 лекарствени препарата заради опасения за манипулации на клиничните изпитания.
 Индия е разочарована и обезпокоена от реакцията на ЕС, тъй като фармацевтиката е водещ сектор в страната ни, каза говорител на индийското министерство на търговията. ЕС е най-големият търговски партньор на Индия.

Руските власти започнаха унищожаването на европейски и американски хранителни продукти, попадащи под руското ембарго. Това става по силата на издадения миналата седмица указ на Кремъл, въпреки недоволството сред обществото и видни личности от всички политически сили, предаде Франс прес. От една година Русия забранява вноса на повечето хранителни продукти от страни, въвели санкции срещу Москва заради ролята й в украинската криза. Ембаргото засяга най-вече европейския селскостопански сектор. Досега тези продукти просто бяха връщани обратно от митниците. Като демонстрация за твърдата решимост на властите да пристъпят към действие още във вторник в Самара бяха унищожени 114 тона европейски свинско месо, отбелязва АФП.

Петиция, подписана от над 259 000 души в сайта  Change.org настоява иззетите храни да бъдат раздадени на ветерани, инвалиди, многодетни семейства и пострадали от природни бедствия.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!