Ескалация на бежанския проблем в Гърция

Русия въведе строг контрол на вноса на цветя от Холандия

Парк в гръцката столица Атина се превърна в бежански лагер, в който са отседнали около 500 имигранти. Властите започнаха строежа на къщи, за да настанят чужденците, за повечето от които Гърция е само междинна спирка по пътя към Западна Европа.

Афганистански бежанец, живеещ временно в парка "Педион ту Ареос", разказва:

Имаме много проблеми в Афганистан. Нямате представа за какво става въпрос. Например не знаете защо толкова хора биват избивани. Имаме талибани, джихадисти от "Ислямска държава".

50 хиляди мигранти са пристигнали в Гърция само през юли, повечето от които се намират на острови в Егейско море, докато чакат обработката на документите им. Вчера на остров Кос избухнаха сблъсъци с полицията заради забавянето на процедурата. След като полицията използва палки, за да въведе ред, възмутен сирийски бежанец заяви пред Би Би Си:

Какво мога да кажа? Това ли е Европа? Ако това е Европа, по-добре да се връщаме в Сирия.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците близо четвърт милион имигранти са пресекли Средиземно море към Европа от началото на годината. 124 хиляди от тях са пристигнали в Гърция. Европейската комисия обяви отпускането на 2,4 млрд. евро за най-засегнатите от миграционния натиск държави.

Седмица след като Русия започна унищожаването на хранителни продукти, забранени за внос с ембаргото срещу страните от ЕС, руските власти обърнаха поглед и към цветята. Много внесени от Холандия цветя ще бъдат изгорени, съобщава „Юрактив“, като се позова на Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор.

Властите твърдят, че често внесените от Холандия цветя са заразени с вредители. Вносът им вече ще бъде позволен само след като преминат лабораторни тестове.

Налагането на подобни процедури заплашва да наруши търговията между двете страни, като анализатори вече говорят за „цветна война“, която ще доведе до скок на цените. Ударът ще поеме най-вече руският потребител особено в началото на учебната година, когато учителите получават традиционно букет от своите ученици.

Холандия е основният доставчик на цветя за Русия, чийто пазар на отрязани цветя е на стойност 2 и половина милиарда евро. По данни на асоциацията на холандските производители на цветя износът на продукцията им за първото полугодие възлиза на 102 млн. евро, което е спад от 25% спрямо същия период на миналата година. Русия е обвинявана, че използва санитарните проблеми като извинение за налагането на политически мотивирани забрани.

Москва вече наложи ембарго на много хранителни продукти от Европейския съюз в отговор на санкциите срещу нея заради украинската криза.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!