Природозащитни организации от цяла Европа проведоха съвместна онлайн кампания, за да спасят европейската природа


Природозащитни организации от цяла Европа проведоха съвместно онлайн кампания, с която отправиха послание към Европейската комисия да запази досега действащите закони, свързани със защита на природата.

„Общественото обсъждане се проведе от средата на месец май до 26 юли като то бе свързано с оценка на ефективността и качеството на европейските директиви, свързани с опазването на природата, а именно директивата за птиците и директивата за местообитанията – това са директивите, които указват как да бъдат опазвани видовете, свързани с лова, търговията на различни видове животни и части от растения. Това природозащитно законодателство регламентира и екологичната мрежа НАТУРА 2000“, заяви Ирена Матеева, отговорник по европейските политики на Българското дружество за защита на птиците, което също се включи в кампанията.

Електронната платформа бе изготвена от четири международни организации, сред които и BirdLife (в България – Българско дружество за защита на птиците) и WWF.

В рамките на кампанията „Природата в опасност“ от ЕС се включиха общо 520 325 участници, които дадоха гласа си директно в Европейската комисия. В самата ЕК са постъпили общо 552 470 гласа. От България в ЕК са постъпили над 9000 гласа, което ни нарежда на 10-о място от всичките 28 страни-членки на ЕС, като България е пред страни като Чехия, Унгария, Австрия, Дания и Гърция. Най-много участници в общественото обсъждане са от Германия и Великобритания, където са постъпили над 100 хиляди гласа, а България се нарежда до страни като Полша и Швеция, които имат малко над 10 000 гласа.

Най-голяма част от хората, участвали в обсъждането, са тези, които са свързани с природата и нейната защита. Следващите по активност са ловците. Научните работници се нареждат много по-назад от групи като фермери, горски работници.

ЕК ще представи анализите от това обществено обсъждане към края на месец септември и до края на годината се очаква да има някакво решение на въпроса на високо политическо ниво в ЕС.

Евранет плюс на Радио Благоевград можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!