Необходимо международно решение, за да се справи Европа с бежанците

Трябва международно решение на проблема с бежанците, които заливат Европейския съюз. То трябва да се вземе на ниво ООН и Съвета за сигурност, с участието на Русия, Китай и дори Иран. Това заяви за Радио Пловдив евродепутатът Андрей Ковачев, който е член на председателството на Европейския парламент.

Бежанската вълна, която залива Европа, не изненадва никого след събитията, които се случват около Стария континент през последните години. Разочароващо е, че няма единни планове и стандарти за прием на бежанци за всички страни от ЕС. Най-важното е, че никой от международната общност не желае да се справи ефективно с причината за бежанските потоци – терористичните организации в Сирия, Ирак и Северна Африка. Затова трябва международно решение на проблема, подчерта евродепутатът.
 

В ЕС трябва да има регистър със страни във военен конфликт, чиито жители бягат от ужаса на войната, както и на сигурни трети страни, жителите на които трябва да бъдат връщани по най-бързия начин обратно там, коментира евродепутатът. 

Според Андрей Ковачев има опасност от внасяне на тероризъм в ЕС. За това трябва да се затегне контролът на външните граници и да се изградят регистрационни центрове в страните, в които основно идват бежанците - Италия, Гърция, България. В тези центрове трябва да се прави анализ какви хора пристигат и дали не представляват потенциална опасност за жителите на ЕС.

Според Андрей Ковачев на този етап няма опасност България да бъде залята от бежанска вълна като Македония. Ако обаче миграционните процеси се засилят, все повече хора ще преминават и през България, смята евродепутатът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!