Започна първата Европейска седмица на спорта


Първата Европейска седмица на спорта, насърчаваща физическата активност, бе открита на вчера в Брюксел. Инициативата е предложена в доклад на депутата Сантяго Фисас, приет от Европейския парламент, а оттук нататък тя ще бъде организирана ежегодно от Европейската комисия.

Спортът има социално, икономическо и културно измерение и затова трябва да го насърчаваме в рамките на ЕС, заяви Сантяго Фисас в речта си при откриването, но добави, че има много проблеми за решаване като премахването на корупцията, незаконното залагане, уговарянето на резултати и допинга.

Всички 28 страни-членки, както и БЮР Македония, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Турция, организират спортни мероприятия през настоящата седмица или в рамките на месец септември, които ще бъдат открити за всички, независимо от възрастта, уменията и спортната форма.


По-малко тюлени ще бъдат убивани заради тяхната кожа, тъй като ЕП в Страсбург затяга забраната за търговията с продукти от тюлени. Новите правила ще ограничат лова, осъществяван с цел защита на рибните пасажи, но оставят възможността на ескимосите и други местни общности да ловуват и продават тюленски продукти. Промените вече са договорени с правителствата на страните в ЕС.

Решението на Парламента засяга правила, приети през 2009 г. по съображения, свързани с неетичния начин на убиване на животните. Наложената тогава забрана предвиждаше две изключения - за продукти от лов на ескимоси и лов в малки мащаби за гарантиране на стабилното управление на морските ресурси.

Канада и Норвегия оспориха легитимността на забраната пред Световната търговска организация (СТО), но тя реши през юни 2014 г., че моралните съображения могат да бъдат достатъчно основание за решението. В същото време СТО поиска по-прецизно дефиниране на предвидените изключения и по тази причина през февруари 2015 г. Европейската комисия предложи измененията в настоящите правила.

Съгласно промените, ескимосите ще могат да продават продукти от тюлени в ЕС, само ако техните методи на лов не причиняват излишна болка на животните, ловът е част от техните традиции и допринася за тяхното препитание.

Другото изключение, свързано с лова за защита на морските ресурси, отпада.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!