Меркел и Оланд ще направят съвместно обръщение към Европарламента на 7 октомври


Страните от Европейския съюз се готвят да дадат зелена светлина за предизвикващото спорове предложение на Европейската комисия да се разместят 120 000 бежанци из целия континент. Според дипломатически източници, обаче,  няма да се наложи въвеждането на задължителни критерии за това колко на брой търсещи убежище хора да приеме всяка страна, съобщава брюкселското издание на „Политико“.

Вътрешните министри от 28-те страни се събират на извънредно заседание днес в Брюксел, на което трябва да одобрят предложението на Комисията,  след като не успяха да се споразумеят преди седмица. Дипломатите прекараха целия понеделник в опити да преодолеят безизходицата по въпроса за задължителните квоти.

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд ще направят съвместно обръщение към Европейския парламент на пленарната му сесия в Страсбург на 7 октомври.

Това ще бъде историческа визита в исторически трудни времена, заяви председателят на парламента Мартин Шулц. „ИЮ Обзъврър“ припомня, че подобно германско-френско съвместно обръщение е направено през 1989 г. от канцлера Хермут Кол и президента Франсоа Митеран.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!