Московиси: Не бива да се насърчава прекалена бюджетна толерантност заради мигрантската криза

Автор:


Европейската комисия обмисля възможността да се гледа на мигрантската криза като на "извънредно обстоятелство", което би позволило смекчаване на европейските бюджетни правила. Пактът за стабилност и растеж допуска увеличаване на бюджетиня дефицит над допустимите 3 процента при наличие на извънредни обстоятелства, обясни комисарят за икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси. Според него обаче трябва да се прецени дали в момента става въпрос за такава ситуация и в какви пропорции може да се допусне смекчаване. То обаче не бива да насърчава прекалена бюджетна толерантност, посочи еврокомисарят.
 
Франция не е против създаване на европейска погранична служба. За това обаче е нужно много време, заяви френският министър на външните работи Лоран Фабиюс. По думите му увеличаващият се приток от бежанци и мигранти вече руши сегашната система за граничен контрол и свободно придвижване. Френският външен министър вижда няколко основни мерки по проблема: центрове за прием на мигранти в пограничните страни от ЕС, система за справедливо разпределение на бежанците, помощи за страните извън ЕС, които са приели много мигранти, политическо и военно решение на ситуацията в Близкия Изток и активна политика за развитие на африканските държави.
 
Международните кредитори на Гърция са завръщат в Атина през октомври. Тогава представителите на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд ще проверят дали напредва изпълнението на новата спасителна програма на страната. Тази проверка се оценява като изключително важна, тъй като до края на годината новото гръцко правителство с премиер отново Алексис Ципрас трябва да изпълни болезнени икономически мерки.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!