ЕК не коментира победата на сепаратистите на регионалните избори в Каталуния


Европейската комисия заяви днес, че не коментира произведените избори в Каталуния, тъй като смята, че това са вътрешни работи на Испания.

Европейската комисия не коментира регионалните избори. Това са вътрешни работи на Испания, каза говорителят на ЕК Маргаритис Скинас на пресконференция в Брюксел.
По думите му председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е уведомен за резултата от изборите.  Привържениците на независимостта на Каталуния получиха мнозинство в местния парламент на испанската провинция. Окончателните резултати от изборите трябва да бъдат обявени на 4 октомври.
  
Разликата между британците, които искат Великобритания да остане в Европейския съюз, и тези, които искат тя да го напусне, остава малка преди очаквания в края на 2017 г. референдум за членството, показват оповестени днес допитвания, цитирани от Ройтерс. Министър-председателят Дейвид Камерън обещава да предоговори отношенията на Великобритания с ЕС преди референдума. Той казва, че иска Великобритания да остане в  реформиран ЕС.
 Според проучване, 40 процента от анкетираните са казали, че ще гласуват за напускане на ЕС, 38 процента са се обявили в подкрепа на оставане в общността, а 17 процента са заявили, че не са взели решение.
 Друго допитване, обаче е установило лека преднина за лагера на привържениците на оставане в ЕС.

Споразумението за асоцииране на ЕС и Украйна би следвало да влезе в сила от 1 януари 2016 г., но ако е ратифицирано от всички 28 държави в Общността. Това съобщи на пресконференция говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич.  Тя уточни, че споразумението частично вече се прилага. Остава да влязат в сила текстовете от търговската част. Досега споразумението е ратифицирано в 22 от 28 държави в ЕС, както и от Европейския парламент, допълни Кочиянчич.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!