Европа преди новините: Дни на наследството обединяват Европа

Септември е месецът, в който старият континент провежда Европейски  дни на наследството. През последните години България все по-активно се включва в тях, като в отделни общини проявите продължават и през октомври. Основната идея на движението е да се осигури безплатен достъп на публиката до ценностите на културното наследство и до обекти, които обичайно не са отворени за посетители. С присъединяването на все повече европейски страни съдържанието и формата на дните се разширява. Обединяваща е целта опазването на общоевропейското наследство да ангажира милиони хора и да мобилизира нови ресурси. Всяка от страните-участнички избира своя национална тема. В България тази година темата е „Културно наследство и местно устойчиво развитие”. В Хърватия проявите продължават до 3 ноември под мотото „Наследството като икономика и ресурс за развитие”. В Австрия акцентът е поставен върху наследството, свързано с огъня: ковашки занаяти, стари техники, огънят в античността и митологията, в  сакралното изкуство. Белгийската тема е „Работилници, фабрики, офиси”. От 1991 г. Европейските дни на наследството представляват съвместна дейност на Съвета на Европа и Европейския съюз, а обединяващото мото е „Европа, общо наследство”.

По повод тазгодишните европейски дни на наследството евродепутатът Момчил Неков, член на комисията по култура към Европейския парламент, сподели впечатления и намерения - свои и на комисията.
„Това, което искаме да направим в комисията по култура по тази инициатива, е да има Европейска година на културното наследство през 2018 година. Това е един от основните акценти сега. Хубавото е, че когато има такава година, всички усилия се концентрират специално в тази област” - коментира Момчил Неков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!