Европейски проект за единен капиталов пазар


Европейската комисия разкри в сряда може най-амбициозния си финансов проект от раждането на еврото. Това е Планът за създаване на единен капиталов пазар в 28-те държави-членки, изведен като като акцент от брюкселското издание на "Политико".
Идеята е Съюзът на капиталовите пазари да бъде изграден до 2019г. и чрез него европейските компании да получат достъп до повече източници на финансиране, освен от националните банки и пазари. Финансовият проект е сред водещите за Европейската комисия под ръководството на Жан Клод Юнкер, а голямата цел е Европа да стане по-устойчива при сътресения и банкови фалити. "Този именно съюз ще бъде в основата на общите усилия за насърчаване на заетостта и растежа", каза Комисарят за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари Джонатан Хил, при представянето на плана в Брюксел.

В контекста на събитията в Сирия европейският и световният печат цитира върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и нейното изявление пред журналисти в централата на ООН в Ню Йорк. Тя отново призовава международната общност да се обедини в борбата с тероризма и в стремежа да се постигне най-сетне мирно решение на конфликта в Сирия.  

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!