Програмата за трансгранично сътрудничество „България-Гърция 2014-2020“ в действие


Програмата за трансгранично сътрудничество България - Гърция 2014-2020 е на стойност близо 130 милиона евро. Те са осигурени от Европейски фонд за регионално развитие, и има специален фокус върху насърчаването на предприемаческия дух, създаването на нови предприятия, включително бизнес инкубатори, развитието на клъстери и повишаване конкурентоспособността на съществуващия бизнес в региона.

Тя цели още подобряване на транспортната, здравна и социална инфраструктура, повишаване на инвестициите в иновации, подкрепа на дейността на неправителствения сектор, бизнес камари, трансгранични мрежи. Програмата покрива четири области в България – Кърджали, Смолян, Хасково и Благоевград и 8 префектури в Гърция. Първата покана за подаване на проектни предложения по новата програма се очаква да бъде отворена през месец ноември.

„Това е огромна сума за двата региона, така че ако бъде използван по най-добрия начин вярвам, че и резултатите ще бъдат далеч по-устойчиви за хората“, каза евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП). „Голяма част от тези пари са насочени към малкия и среден бизнес за осигуряване на устойчив растеж, нови работни места, по-модерни технологии в производството, в неправителствения сектор. Това се отнася не само по проекти, които са за обучения и такъв тип мерки, но също така и за изграждане или превенция от наводнения, паркове, видеонаблюдение“, каза още Новаков.

Евранет плюс на Радио Благоевград можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!