Юнкер и Шулц призоваха за изпълнение на обещанията за финансова помощ

Мартин Шулц и Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц призоваха на съвместна пресконференция държавите от ЕС да изпълнят обещанията си за осигуряването на 2,5 милиарда евро по въпросите с миграцията.  Двамата отбелязаха, че такова обещание е било поето от Европейския съвет през септември, но още не е изпълнено. Най-важното днес е държавите от ЕС да направят това, което обещаха през септември, заяви Юнкер по повод предстоящото довечера ново заседание на Европейския съвет.

С пари можем да подобрим положението, пред което сме изправени, каза Юнкер. Той добави в отговор на въпрос, че ще бъде ускорено внасянето на предложение за изменение на регламента от Дъблин. Според този регламент държавите от ЕС, където е пристигнал даден мигрант, трябва да го приемат обратно, ако той продължи пътуването си в Общността.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Европейския съюз да продължи да работи единно за овладяване на най-тежката миграционна криза на континента от Втората световна война и приветства съюза за усилията да се справи с глобалното, както той каза, явление, предаде Ройтерс. "Надявам се ЕС да продължи да проявява глобална солидарност", каза Бан в интервю за италианския в. "Кориере дела сера".
Тази тема е важна преди всичко за Европа. Обнадежден съм да видя първите споразумения за разпределяне на бежанци в различните страни - миграцията сега е глобално явление, посочи той.  Бан даде интервю в навечерието на започващата двудневна среща на лидерите от ЕС в Брюксел (четвърта за шест месеца), водеща тема на която ще е  масовата миграция към Европа на хора, бягащи от война и бедност в Африка, Азия и Близкия изток.  Миналата седмица Италия изпрати в Швеция първата група мигранти съгласно договорената европейска схема.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!