Евросправочник на слушателя: Има ли шанс за социалното включване в Европа?

Според концепцията, заложена във философията на Европейския съюз, социалното включване е процес, който осигурява на изпадналите в риск от бедност и социално изключване да получат възможностите и ресурсите, необходими за пълното им участие в икономическия, социалния и културния живот и да се радват на стандарт на живот и благосъстояние в обществото. Процесът гарантира участие във вземането на решения, които влияят върху живота на европейския жител, както и осигуряват достъпа му до фундаментални човешки права.
Какви са предизвикателствата пред България и Европа в контекста на социалното включване. Част от отговорите дават: Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, Хенрика Мошчицка-Дендис, зам.-министър по парламентарните въпроси, европейската политика и човешките права на Република Полша, Н. Пр. Кшищов Краевски, посланик на Република Полша в България, проф. Иван Илчев, ректор на СУ „Св. Климент Охридски” и Ева Жечева от Държавната агенция за закрила на детето.  
Изказванията са направени по време на дискусията за социално включване на 29 октомври т.г. в аулата на най-старото висше учебно заведение в България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!