ЕП: Децата трябва да бъдат приоритет в политиката на страните-членки

Евранет Плюс
Снимка: Радио Видин


Страните-членки твърдо отхвърлят британските искания да бъде ограничено правото на гражданите на ЕС да ползват социални облаги, когато работят в Обединеното кралство. След седмица срещи, които трябва да приключат днес, става ясно, че е малко вероятно европейските лидери да постигнат споразумение с Великобритания през следващия месец по направените от премиера Дейвид Камерън предложения за реформи в блока. Камерън постави краен срок за провеждането на референдум във Великобритания за членството в ЕС. По думите му, за да остане страната в блока, Лондон се нуждае от промени. Едно от предложенията, срещу което възразяват много от лидерите, е че имигрантите от страните, членки на ЕС, трябва да чакат четири години, преди да получат работни предимства, като данъчни кредити и помощи за децата, живеещи в чужбина. Официални лица и дипломати смятат това предложение за дискриминационно между гражданите на ЕС въз основа на национални съображения, което според тях не се съгласува с основния договор на блока.


Бедността е ежедневна реалност за много деца в Европа - над една четвърт от малолетните в целия ЕС са изложени на риск от изпадане в бедност. За днес е насрочено разискване в Европейския парламент на доклад, приканващ страните-членки да положат повече усилия в борбата с детската бедност и социалното неравенство. Гласуването на доклада ще се проведе на 24 ноември.
Според Конвенцията на ООН за правата на детето на всички деца трябва да бъдат гарантирани правото на обучение, достъпа до здравеопазване, правото на подслон, свободно време и адекватно хранене. На практика нещата изглеждат много различно.

Най-лоша е ситуацията в Румъния (делът на децата, изложени на риск от бедност, е 51%), в България (45,2%) и в Унгария (41,4%), а най-нисък е рискът за децата в Дания, Финландия и Швеция, съответно около 14, 15 и 16 процента.

Проблемът с недохранването сред децата също се разраства, но бедността е свързана и със социалната изолация и липсата на достъп до здравеопазване и образование.

Очаква се депутатите в Европейския парламент да приемат на пленарното заседание текст, който настоява децата да бъдат приоритет в политиката на страните-членки.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!