Защо е нужен Европейски енергиен съюз?

ЕС е неконкурентен на глобалния енергиен пазар с високите си цени, затова трябва да се създаде Европейския енергиен съюз.Това заяви евродепутатът от ЕНП Владимир Уручев

Това ще бъде по-скоро един процес, в който ще има нов тип координация между държавите - членки по отношение на ерегетиката, ще има нова взаимодействие в ЕС спрямо външините доставки и по един ускорен начин да се създаде общ енергиен пазар в целия ЕС. Като целта е в крайна сметка, за гражданите на ЕС да има справедливи цени на енергията.

В същото време страните-членски на ЕС са фрагментирани в енергетиката и всяка е сама за себе си, посочи той. При почти всички решенията се вземат по административен път от регулатори, което е антипазарно. В България опитахме административно да задържим цените, което доведе до огромен дефицит. Той трябва да се плаща, коментира Владимир Уручев. ЗАПИС:И рано или късно ще трябва да се вземе решение как те да се възстановят, дали ще е през повишаване на цената, дали ще е през някакви други механизми, дали ще е през бюджета или данъци , но натрупаните дефицити са един  генерален проблем.

По думите му обаче такива дефицити има в почти всички страни-членки и така никой в Европа не може да каже колко е истинската цена на енергията.Европейският енергиен съюз няма да е резултат на договор, а механизъм за нов тип координация между държавите и ново отношение към външните доставчици.

Като друг приоритет той посочи интегрирането на енергийния пазар в Европа.В момента такава пълна свързаност има само между Северните страни, подчерта той. Уручев обобщи насоките :ЗАПИС

 Бъдещето е към възобновяеми енергии, при това бъдещето на целия свят, не само на ЕС, но тука има да се решават кардинални въпроси, един от които е напр. съхраняването на енергия за съжаление електричеството освен в батерии и акулулатори, ние нямаме друга технология как да го съхраняваме. Ще трябва да се работи изключетелно усилено по този въпрос защото пък възообновяевата енергия –особено слънчева и вятърна няма как да я има, ако няма начини да има съхраняване на енергия.

Целта на пакета за енергийния съюз е да се обезпечи сигурна и устойчива енергия на достъпни цени за Европа и нейните граждани. 


Според Владимир Уручев най-бързи резултати биха се  постигнали чрез целенасочено създаване на регионални енергийни пазари. В тази връзка той препоръча на ЕК да съсредоточи повече внимание към района на Югоизточна Европа, където са необходими общоевропейски усилия, както за елиминиране на съществуващата уязвимост, така и за диверсификацията на източниците и пътищата за доставки на газ за целия ЕС, включително от нови собствени находища в района.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!