Климатичните изменения – Европейският парламент на преговорите за климата в Париж


  В Париж от 29 ноември до 11 декември се провежда Международна конференция по изменение на климата. Очаква се да бъде постигнато ново световно споразумение, влизащо в сила след 2020 г., за намаляване на емисиите, отговорни за затоплянето на климата. На форума Европейският парламент е представен от своя делегация с 15 депутати от 8 до 12 декември. Парламентът прие доклад през октомври, в който изложи високите си очаквания от конференцията. Европейският съюз има водеща роля в борбата срещу климатичните изменения. Схемата на Европейския съюз за търговия с емисии е пазарен инструмент за ограничаване на замърсяването, който може да се приложи на световно ниво.

  Делегацията на Парламента ще подкрепи работата на Европейската комисия в преговорите в Париж, а по-късно Европарламента ще трябва да одобри евентуалното постигнато споразумение за климата. „Основният момент е финансирането, което се смята за крайъгълен камък в Парижкото споразумение и за неговия успех. Много важен е и документът, който приехме през октомври в Европейския парламент за изработване на пътна карта за постепенно увеличаване на финансирането в борбата с измененията в климата. Основното е до 2020 година финансирането да достигне до 100 милиарда долара“, заяви Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ от групата на Европейската народна партия. „За нас е много важно не само ЕС да се ангажира с изпълнението на определени ангажименти, а това да става с всички части на планетата. България е част от Европейския съюз и в тези договорки Съюза получава единни критерии, а не всяка страна поотделно. Всяка страна трябва да  разгледа ситуацията и ние, примерно в България, в рамките на Програма 2020 в сравнение с 1990 година трябваше да намалим ефекта от парниковите газове с 20 процента и това вече е факт“, допълни Ковачев.

  „На Парижката конференция участват представители на 195 страни и се надявам да има положителен сигнал, колкото и да е трудно да се получи разбирателство по всички проблеми“, заключи Андрей Ковачев. 

Евранет плюс на Радио Благоевград можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!