Нови правила ще улеснят мобилността на пазара на труда в ЕС

Проект за обновяване на европейските служби по заетостта с бази данни за търсещи работа и свободните работни места в Европейския съюз гласува Европейският парламент. Промяната бе одобрена с 576 гласа „за“, 56 „против“ и 21 „въздържал се“. Основната цел е да се подпомогне борбата с безработицата, тъй като в момента в някои страни тя е голяма, а в други има много незаети позиции. 

Българският евродепутат от групата  на ЕНП Андрей Новаков заяви, че това е израз на стремежа на институтциите на ЕС да решат този проблем, който стои пред много държави членки.

„Новите промени са свързани предимно с европейската работна мобилност и портала ЕURES. Те  ще позволят публикуването на нови работни места, включително и от частни бюра по труда, атоматично намиране на автобиографии по различни критерии. Така самите работодатели ще намират по-лесно работници. Сайтът ще предоставя информация и за работниците и тяхната интеграция на пазара на труда в европейските държави“, коментира Новаков

Решението на Парламента ще помогне пряко и върху младежите от България, които търсят работа.

Това буквално означава много повече възможности за намиране на работа. И по-бързо ще се случва всичко това. Няма нищо лошо да работиш в чужбина и да усвоиш достатъчно ноу-хау и умения, които да приложиш като се върнеш в България“, подчерта българският евродепутат.

Андрей Новаков е категоричен, че това ще облекчи и работодателите в България, които в момента трудно намират квалифицирана работна ръка въпреки наличието на безработни.

  „Ако те искат да наемат работници от друга държави членки, могат да го направят много по-лесно“, категоричен е Новаков.

Обновяването на портала ЕURES предвижда съчетаване на автобиографиите с подходящи обяви за работа. В същото време данните от обществените служби за заетост ще са достъпни за целия Европейски съюз. Автоматичното окомплектоване на обявите за работа и кандидатурите ще бъде безплатно за работниците.

След като беше гласуван от Парламента, регламентът остава да бъде официално одобрен от Съвета на министрите. Той ще влезе в сила, след като бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС, а държавите членки ще имат две години, за да въведат в сила промените.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!