Логопедията - състояние и перспективи в България и други страни в ЕС

Автор:



Логопедията е с дългогодишни традиции в България. Развитието й в условията на съвременния свят поставя въпросите за образованието на логопедите, за поставянето на професията правилно в класификатора на професиите, за опазването на правата на практикуващите логопеди и разрушаването на митовете за съпътстващата й функция.

Кой пази правата на специалистите, с какво може да съдейства Европейският комитет, чието общо събрание преди време се проведе и в България, за работата на Комсията по образованието в рамките на този комитет, в които  се изработват нормите, стандартите, компетентностите и изискванията за усвояване на базово образование на логопедите в унисон с Болонския процес и довършване и усъвършенстване на компетенциите чрез формите на "Учене през целия живот".

Тези принципни документи са приети от българското сдружение, както и за работата на Комисията за професионална практика, в която се обсъждат проекти, свързани с ефективността на логопедичната практика, стандарти, структуриране на терапията.

В CPLOL членуват Кипър, Гърция, Малта, Португалия, Испания, България, Румъния, Хърватска , Словения, Италия, Швейцария с две асоциации, Франция с две асоциации, Словакия, Австрия, Люксембург, Чешка Република, Белгия , Холандия, Германия, Ирландия, Обединено Кралство, Дания, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция и Норвегия.
.CPLOL засилва влиянието си, увеличава обема на изработените в полза на държавите членове документи, директиви, указания с цел подобряване на ефективността на логопедичната терапия. Стратегията е ориентирана към пациентите - подобряване на предоставяните услуги, информираност за ефективни и неефективни методики, ранна терапия, превенция.
За жалост, в България все още  няма регулация в тази сфера.Една от основните цели на НСЛБ е въвеждане на регулация -  кой и как има право да практикува.
Според Болонския процес и изискванията на CPLOL, както и изискването за членство в НСЛБ е завършено образование минимум бакалавър логопедия
 Изработването на професионални стандарти за всяка една област е много сложен процес и много продължителен. Той се „случва“ по законите на Българският институт за стандартизация и БДС, което е част от CEN (Европейска стандартизация) и ISO (Световна стандартизация). Изработването на стандарт е много дълга и скъпоструваща процедура и тя не се изработва само за една професия, а по-скоро за едно действие, което обхваща работата на много видове професии.

Още по темата можете а чуете в интервюто на С.Савова с Нина Йорданова, експерт логопед, член на УС на Националното сдружение на логопедите в България, председател на комитета за международно сътрудничество.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!