Европа преди новините: Пътят за достигане на споразумение между ЕС и Турция във връзка с бежанската криза

След срещата на върха ЕС – Турция беше договорена принципната рамка за сближаването на позициите във връзка с бежанската криза. Споразумението се очаква да бъде финализирано идната седмица на редовното заседание на върха на Европейския съюз на 17 – 18 март.
Според плана всички нередовни имигранти, пристигащи в Гърция от Турция, ще бъдат връщани и за всеки върнат сириец ще бъде разселван в ЕС по един сириец от Турция. Нередовни означава всички тези, които са извън обичайните транзитни процедури, например без документи, като терминът най-често се употребява за трафика на хора. ООН обаче заяви, че договорката може да нарушава международното право.
Лидерите на ЕС посочиха, че са необходими „дръзки действия“ за намиране на решение на проблема, и направиха редица предложения. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че на срещата в Брюксел е постигнат „пробив“, но германският канцлер Ангела Меркел каза: Ще бъде пробив, ако стане действителност.
Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Турция е взела решение, което „променя правилата на играта“. То ще обезкуражи незаконната имиграция, ще предотврати трафика на хора, ще помогне на хората, които искат да дойдат в Европа, като окуражи законната имиграция.
През тази седмица станахме и свидетели на бурните дебати по темата в Европейския парламент. Коментарът е на Илияна Йотова – депутат от ПЕС и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!