Европа в търсене на решение за кризата с мигрантския поток

акценти от дебата на евродепутатите, посветен на срещата ЕС-Турция

Договореностите, постигнати в началото на тази седмица между Европейския съюз и Турция по мигранската криза, ще бъдат във фокуса на вниманието в днешното издание на рубриката "Евранет плюс" по Радио София.

Знаете, на съвместно заседание в Брюксел Европейският съвет и югоизточната ни съседка постигнаха съгласие Анкара да съдейства за решаването на миграционната криза в замяна на отпадането на визите за турците в Шенген преди края на юни тази година. В декларацията, приета в края на заседанието, се посочва, че Турция ще приема обратно "всички нови незаконни мигранти, преминаващи от Турция към гръцките острови, като разходите се поемат от ЕС". И още: за всеки сирийски гражданин, който Турция приеме обратно от гръцките острови, друг сирийски гражданин, пристигнал в Турция, ще бъде разселван към държавите от ЕС по утвърдените квоти.

На срещата в понеделник турският премиер Ахмет Давутоглу поиска освен повече пари и облекчаване на визовия режим, също и  придвижване на дълго отлаганите преговори за членство на Турция в Евросъюза.

В сряда в Страсбург евродепутатите проведоха дебат, на който представителите на различните групи в Европейския парламент изразиха загриженост от постигнатите договорености с Анкара. Според повечето от тях ЕС не трябва да отстъпва от своите принципи, особено в светлината на последните събития в Турция. От името на Европейската народна партия Манфред Вебер заяви, че ЕС не може да оставя Турция занапред да поставя Европа под натиск.  ЕНП е скептична за пълноправно турско членство в Европейския съюз, каза още той.

Джани Питела от групата на Социалистите и демократите също коментира този въпрос, като отбеляза, че "не трябва да бъркаме диалога за бежанската криза с преговорите за присъединяване на Турция към ЕС." И още: "Правилно е Съюзът да бъде финансово ангажиран в подкрепа на сирийските бежанци, така че да се гарантира, че парите се заделят за тях - но това не е празен чек", допълни Питела.

От групата на Европейските реформатори и консерватори говори Сайед Камал, който заяви, че: "Самата Турция подлага на изпитание Европейския съюз. Онези сред нас, които вярваме в свободата на пресата, трябва да бъдем загрижени за действията на турското правителство срещу вестник Заман. Но ако ще работим с Турция по въпросите на миграцията като приятели, тогава също като приятелитрябва да бъдем честни дали членството в Европейския съюз е реалистично, като се отчитат нашите опасения за свободите в тяхната страна."

Ги Верхофстат от АЛДЕ също изрази скептицизъм по отношение на договореностите с Анкара, като подчерта, че има нужда от практическо и техническо споразумение с Турция, но не от сделка за прехвърляне на отговорностите и даване на ключове за входната врата на ЕС: "Чрез намаляване на входните точки към Европейския съюз, при ограничаването на броя им, както правим сега, и като даваме само на Турция възможност самостоятелно да решава за предоставянето на достъп до ЕС, това, което сме на път да направим всъщност, е да накараме отчаяните бежанци да търсят алтернативни маршрути, други пътища"

Филип Ламбертс от групата на Зелените определи срещата ЕС -Турция като "морален провал": "Морално падение. Това са думите, които идват в съзнанието ми след срещата на Съвета в понеделник. Морално падение, защото вместода го санкционираме ние всъщност постиламе червения килим пред един режим, който впряга цялата съдебна система и полицията, за да си отмъсти на един единствен човек. Който слага намордник и вкарва в затвора целия свободен печат. Който противодейства на всякакъв вид демократична опозиция. И който не се поколеба, за да спечели изборите, да започнеотново гражданска война срещу собствените си граждани."

Марин льо Пен от Европа на народите и свободите също направи емоционално изказване, като се обърна към колегите си с думите  - "Дами и Господа депутати, истината е жестока", след което  заяви, че Турция е наложила диктат на ЕС. Ето какво каза още Льо Пен по отношение на политиката на турския президент Ердоган: "След като миналия ноември получи 3 милиарда евро, за да спре потока от емигранти - обещание, което очевидно остана неизпълнено, днес вече той иска 6 милиарда, за да направи това. Доказателство за неизпълненото обещание са цифрите. През януари 2016 година 12 пъти повече мигранти от Турция пристигнаха в Гърция, в сравнение с януари 2015 година. Ердоган ви се подиграва, а вие си тананикатe сякаш нищо не разбирате (Erdogan vous roule dans la farine et vous fait chante.)"

От името на холандското председателство Жанин Хенис-Пласхаарт, която е министър на отбраната, заяви, че постигнатите договорености с  Турция са напредък, но все още е твърде рано да се обявява успех, тъй като, както винаги в тези случаи, всичко ще зависи от изпълнението. "Ако на следващия Европейски съвет (на 17 и 18 март-бел.ред.) постигнем окончателно споразумение с Анкара, това ще означава възможен пробив", добави Хенис-Пласхаарт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!