Евросправочник на слушателя: Кои са незабавните антикризисни мерки за фермерите, които представи ЕК?

Преди дни Европейската комисия представи мерки за подкрепа на фермерите в рамките на Общата селскостопанска политика. На страните членки ще бъде отпусната държавна помощ в размер на 15 хиляди евро на фермер на година и по тази мярка няма таван на националните бюджети. Тези средства са допълнителни към финансирането през есента на 2015 г. в размер на 500 милиона лева. Средствата ще бъдат отпуснати незабавно. Рязко се повишава и тавана на производството на обезмаслено мляко на прах и за масло – от 109 тона на 218 тона и от 60 000 тона на 100 000 тона. Европейската комисия по този начин показва, че има продължаваща криза в земеделския сектор. Ще бъде възможно и сключването на доброволни споразумения за производство и доставки на мляко и млечни продукти между организации на производители, кооперативи и между структури от земеделския бранш. Според член 222 от Общата организация на пазара за аграрния сектор може да се задейства при сериозни дисбаланси. Тази мярка е одобрена през 2013 г. и до този момент не е използвана от Европейската комисия. От тази седмица (21 март) към тази мярка ще се присъединят и производителите на месо, зеленчуци и плодове.
Десислава Танева, министър на земеделието и храните по време на заседание на Съвета на Еврокомисията по земеделие и рибарство беше категорична: Трябва да се търси решение на проблема между дисбаланса на увеличеното производство на сурово мляко в ЕС, както и да имаме предвид устойчивото и дори намаляващо потребление. Тази тенденция съществува и се прогнозира и за тази година. Според министър Танева едно от решенията би могло да бъде в търсенето на нови пазари в трети страни и така да се постигне по-голяма устойчивост при фермерите, както и отпадането на руското ембарго.
В интерес на фермерите в ЕС съм готов да използвам всички инструменти, които депутатите са ни предоставили – както в краткосрочен, така и в дългосрочен план – категоричен е еврокомисарят по въпросите на земеделската политика Фил Хоган.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!