Въпросът за сигурността в Европа - повод за дебат в страните-членки на ЕС и САЩ


Терористичните атаки в Брюксел поставиха на дневен ред въпроса за сигурността не само в европейската столица, но и в отделните страни-членки и накараха експерти и обикновени граждани да си зададат въпроса:"Достатъчно защитена ли е от подобен род действия Европа?".

Чуха се предложения за обединяване на Европа с НАТО и Русия, за партньорство със страни от Близкия Изток и най-вече със Съединените щати.

Предприети бяха и редица мерки от Европа,които сега предстои да бъдат реализирани, за да гарантират мира и стабилността в района и спокойствието на европейските граждани.

Случайно или не обаче въпросът за сигурността в Европейския съюз изведнъж придоби още по-голяма актуалност, най-вече във Великобритания - месеци преди очаквания с голямо внимание референдум за бъдещето на Обединеното кралство в Европа.

Събитията в Брюксел поляризираха привърженици и противници на БРЕКЗИТ -а, а експерти напомниха, че той може да възроди желанието на Шотландия за обявяване на независимост от Великобритания и да донесе не много положителни последствия за европейската и световната икономика.

А, американски експерти по сигурност призоваха европейските политици да са по-активни в прилагането на мерките за сигурност, за да не ставаме свидетели на констатации като тази, че европейската общност в момента няма реален принос за националната сигурност на държавите-членки и в определена степен пречи на държавите да гарантират сигурността на собствените си граждани.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!