Проект срещу агресията в училище стартира във Враца

Фондация „Асоциация Анимус“ планира да въведе в няколко български града цялостен иновативен училищен подход
за справяне с агресията и за насърчаване разбирането на вътрешния свят на децата. Проектът ще стартира и в СОУ "Никола Войводов" във Враца.

"Целта е да се създаде училищна среда, в която се възпитават ценности на здравословно общуване и ненасилствено разрешаване на конфликти, както и приемане на различията между учениците. Това е дългосрочен проект, изпълнението ще продължи пет години. В партньорство с няколко неправителствени организации планираме в три града в страната да пилотираме цялостен подход в борбата с насилието и тормоза в училище"
, обясни Петя Петрова, детски психолог в асоциацията и координатор на програмата "Ключ към училище без страх".
 
Ще има три превенционни програми- за деца до първи клас, за ученици от 8- 12 години и за тийнеджъри. Това са програмите "Приятелите на Зипи" за най-малките, "Приятелите на Ябълка" (8 - 12 г.) и "Клас без страх" - програма за тийнейджъри.

Програмата се осъществява по проект "Приятелите на Зипи - бъдещите граждани на България" на Фондация "Асоциация Анимус" в партньорство с "Възрастни за деца" от Норвегия, с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

Фондация "Асоциация Анимус" е основана от професионалисти- психолози, психотерапевти, социални работници. Основните насоки на работа са да стимулира разбирателство в обществото, да насърчава повишаването на уважението към жените, да действа като посредник между държавните институции и неправителствени организации, като координира дейности по проблемите на насилието срещу жени и деца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!