ЕП се застъпи за общоевропейска система за молбите за убежище


Европейският парламент се застъпва за общоевропейска система за събиране и разпределяне на молбите за убежище, която ще позволи по-добро управление на нарастващите потоци мигранти. Евродепутатите приеха резолюция, чиято цел е да се осигурят безопасни законни начини за влизане в Евросъюза на граждани от трети страни, за да не рискуват живота си и да прибягват към трафиканти на хора.

Настоящата система за предоставяне на убежище не отчита специфичния миграционен натиск, пред който са изправени държавите членки с външни граници на ЕС. Затова евродепутатите настояват за промени, които гарантират справедливост, споделена отговорност и бърза обработка на молбите.

Европейската комисия вече обмисля законодателно предложение с конкретни промени, което се очаква още преди лятото.

До момента само малка част от 106 000-те души, които търсят убежище и чакат пренасочване от Италия и Гърция към други страни от Европейския съюз, са били преместени.

Днес в ЕК започва дебат с комисар Пиер Московиси, отговарящ за данъчната политика по данъчния скандал с т.нар. „Досиета от Панама“. Евродепутатите ще обсъдят дали съществуващите мерки на Европейския съюз срещу укриването на данъци и прането на пари са ефективни и достатъчни.Вече има план как ЕС да извади на светло печалбите на мултинационалните корпорации.

През 2014г. подобен данъчен скандал - известен като „Люкслийкс” - доведе тогава до създаването на специалната комисия по данъчни постановления към Европейския парламент. Тя излезе с дълъг списък препоръки за по-справедливи и прозрачни данъчни политики в целия Европейски съюз.

Над 7 милиарда лири губи Великобритания годишно от незаконно укриване на средства и от легално по буквата на закона заобикаляне на данъците. Това показват данните на Държавната сметна палата, цитирани от вестник"The Independent", който коментира, че ако напълно се забрани избягването на данъци, ще има много повече средства за държавни разходи.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!