ЕК критикува плана на Атина за затягане на контрола на границите


Европейската комисия даде на Гърция две седмици, за да уточни как планира да затегне контрола на границите си. Въпреки че е постигнат напредък, процесът на регистриране на хилядите прииждащи към Европа мигранти остава неадекватен, пише вестник Kathimerini.

Комисията критикува плана за действие, представен от Атина, отбелязвайки, че му липсват „подробни времеви рамки“.

Ако Гърция не успее да предприеме коригиращи действия, Брюксел може да разреши и на други страни-членки на ЕС да удължат граничния контрол в рамите на Шенген до две години вместо нормалните шест месеца. Дейли мейл пояснява, че такъв сценарий се очертава в член 26 от шенгенския регламент и може да отмени участието на Гърция в общото пространство за свободно движение. Дейли мейл също отбелязва, че  Европейската комисия признава напредъка, който страната е постигнала в прилагането на основни елементи от своя план. Комисията обаче иска Гърция да представи допълнителни елементи и разяснения до 26 април, като предлага и своята постоянна подкрепа.

В публикацията на Катимерини се отбелязва критиката на българския премиер Бойко Борисов, който предупреждава за разхищения на финансовите средства от ЕС, предназначени за справяне с бежанската криза.  Безпокойство предизвиква фактът, че стотици хора могат да използват гръцките центрове за бежанци като бази, от които да се организират опити за прехвърляне в други страни от Евросъюза.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!