Евросправочник на слушателя: Илияна Йотова: Опасявам се, че ЕК се е отказала от идеята за генерална промяна на Дъблинския регламент

Основен акцент в работата на Европейския парламент и през изминалата седмица беше бежанската криза и начините за справяне с нея. На пленарно заседание в Страсбург, депутатите обсъдиха възможността за създаване на общоевропейска система за убежище и нови законни начини за миграция. Според повечето от тях, досега действащият европейски регламент се е провалил, а двустранното споразумение с Турция не работи пълноценно. Нещо повече - според депутата от ПЕС Илияна Йотова, за десетина дни едва 360 мигранти са върнати на турска територия, а тези, които все още се намират в Гърция и подлежат на същата процедура, буквално са започнали да се крият от властите или масово да подават молби за убежище, в опит да спечелят време и да избегнат връщането.

Какъв ще бъде отговорът на европейските институции? И защо според г-жа Йотова Европейската комисия се е отказала от намерението си за радикална промяна на Дъблинския регламент, залагайки само на козметични промени? - чуйте в интервюто с българския евродепутат Илияна Йотова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!