Либералното отношение на ЕК към вноса от трети страни и последствията за европейското земеделие

 

-„ЕК трябва да защити европейските производители, вместо да отваря широко вратите за внос от трети страни“ - към това призова евродепутатът Момчил Неков по повод дебата в Страсбург, относно кризата в сектор Земеделие в Европа, която се усети силно и от българското селско стопанство. Според някои оценки, преките и непреки загуби за българското земеделие, само от т.нар. „руско ембарго“, възлизат на близо 300 млн. лева. „Последствията са особено осезателно за българските млекопроизводители“ –коментира  Димитър Зоров, председател на Националната асоциация на млекопроизводителите в България.

-„В момента Европейската комисия е в процес на преговори с редица трети страни за споразумения за свободна търговия, които неимоверно ще повлияят и върху сектор „Земеделие““ - категоричен евродепутатът Момчил Неков. По думите му, „има криворазбрана солидарност. Нашите европейски принципи са базирани на солидарността, но преди всичко тя трябва да е насочена към нашите граждани и в частност, към нашите земеделски производители“.

-„Вносът на селскостопанска продукция от трети страни ще създаде конкуренция за европейските производители. Затова, ЕК трябва да предложи спешни мерки за защита на европейските земеделци“ - смята  още Момчил Неков.

-Друго голямо търговско споразумение, с очаквани негативни последствия за европейското земеделие, е Трансатлантическото споразумение със САЩ. „Имам сериозни опасения след въвеждането на това споразумение, заради което съм твърдо против него“ - каза още евродепутатът Момчил Неков.

Евранет плюс на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!