Евросправочник на слушателя: Евродепутатите искат да се ограничи употребата на антибиотици в селското стопанство

Нарастващата устойчивост на бактериите към съвременните антибиотици и използването на съществуващите антимикробни лекарства изискват бързи мерки за справяне с тази ситуация. Световната здравна организация предупреждава, че светът е изправен пред опасността да се потопи в постантибиотична ера, в която устойчивостта срещу антибиотиците ще води до все повече и повече жертви на раковите заболявания. Докладчикът по темата в Европейския парламент Франсоаз Гростет от Франция заяви, че борбата трябва да започне от фермите.
Българският евродепутат от Европейската народна пария Владимир Уручев представя задачите на новия регламент. Евродепутатите настояват за забрана на превантивната употреба на антибиотици, за ограничаване на масовото пръскане до някои специфични случаи, за забрана на ветеринарната употреба на антибиотици от критично значение за човешката медицина. Употребата на антимикробни лекарства трябва да се сведе до минимум и то само с одобрение от ветеринарен лекар. Ветеринарните лекарства не трябва в никакъв случай да служат за подобряване на производителността или за да компенсират лошото стопанисване на животните.
Депутатите също така се стремят да сложат край на продажбата на антибиотици, ваксини и психотропни продукти по интернет. Те, обаче, не искат да ограничават терапевтичния арсенал на ветеринарите. Целта на новия регламент е да улесни тяхната работа, да се окуражи изследователската дейност в този сектор.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!