Проект "Училището - сигурно място" в контекста на последните на данни на Евростат


Съвсем наскоро Евростат представи пред Европейската комисия традиционните си данни за състоянието на образованието в Европа. Българските ученици са на шесто място в ЕС по брой напуснали преждевременно образователната система с 13,4 процента. За сравнение през 2006 г. техният дял е бил 17,3 на сто, а целта е до 2020 г. да бъдат сведени до 11 процента. Запазва се почти равното разпределение по пол в броя на младежите на възраст 18-24 години у нас, които прекъсват образованието си след гимназията.

Тези и други данни и тенденции коментираме пред БНР Самуил Шейнин - почетен председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на Стоителната гимназия в Перник.

Според него подобни резултати могат да бъдат тълкувани като следствие на слабата роля на семейството в света на учениците и училището в поседните години. Като положетилна практика, утвърдена по европейски образци, той посочва добрият пример на проекта "Ечилището - защитена територия". Целта на усилията му и на неговите колеги е да бъде изградена стройна система на взаимоотношения между учителя и родителя.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!