Ию обзървър: ЕП спира работа по турските претенции за отмяна на визите


Европейският парламент спира работа по турските претенции за отмяна на визите. Това е водеща публикация на изданието „Ию обзървър“. Поставя се под съмнение по-широкото приложение на сделката за миграционната криза. Ръководителите на групи в Европейския парламент тихомълком са прекратили работата по въпроса, на заседание миналата седмица. Ию обзървър се позовава на Джудит Саргентини, холандски евродепутат от Зелените, според която председателят на парламента Мартин Шулц е стопирал работата, тъй като Турция все още не е изпълнила критериите за свободен от визи достъп в общността. Шулц каза, че ще подновим разглеждането на въпроса когато бъдат изпълнени всичките 72 изисквания към Турция , обяснява Саргентини. Друг член на Европейския парламент е заявил, че първо трябва Европейската комисия да се заеме с всички неуредени въпроси по споразумението с Турция, преди да го изпрати обратно в Парламента.

Билд публикува мнението и на федералния министър на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер, че Турция не е готова да отговори на критериите за безвизов режим. Изданието посочва, че премахването на изискванията за визи е неразделна част от „сделката“ за овладяване на миграционната криза, като има 72 условия, в това число отмяна на турските антитерористични закони. "Не са готови да отговарят на критериите", казва министър де Мезиер, цитиран от Билд.


Редица издания информират също, че днес  депутатите в Европейския парламент в Страсбург ще обсъждат предложените от Европейската комисия промени за разпределянето на бежанци сред държавите от Общността. Предвижда се, когато една от държавите-членки е претоварена, търсещите убежище да бъдат приемани в друга европейска страна - но това да бъде съобразено с възможностите й. За тези, които отказват да се включат в механизма е предвидено парично наказание от 250 хил. евро за бежанец, според информацията на ОеРЕф.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!