Жителите на Пазарджик искат строги санкции за каналджиите на нелегални мигранти



Трафикантите на хора са спечелили 5 милиарда долара през 2015 година от мигранти в южна Европа, показват данни на Европол и Интерпол. 9 от 10 бежанци и мигранти влезли в ЕС разчитат основно на престъпни групировки по пътя към Европа, като тенденцията  тази година е пропорцията да се увеличи.  Около един милион са пристигналите вече мигранти в Стария континент.  Повечето от тях са платили между 3 и 6 хиляди евро на трафикантите. За да изперат тези пари и да ги вкарат легално в икономиката, престъпните групи изпращат свои хора с големи суми в брой. Често, т.н. „перачи“ имат разрешително за пребиваване в ЕС или европейски документи за самоличност. Според доклада, корумпирани държавни служители може би позволяват на камиони, пълни с бежанци да пресичат границите, или освобождават кораби срещу подкуп. Експертите са установили 250  „горещи“ точки за трафик на хора - като жп-гари и летища. - 170 в рамките на ЕС и 80 извън блока.  България е в топ 5 на страните с показател- разрастване на трафика на мигранти.

Според българските граждани опасната тенденция трябва да се пресече с общите усилия на ЕС.
В анкетата гражданка  казва , че това е един много сериозен и модерен бизнес, който е равностойно престъпен  на трафика на проституиращи момичета и наркотиците. Трябва изключително съвместни усилия. Една отделна държава няма да може да се справи с този сложен процес. Според друг гражданин- каналджиите са местни хора, познават се, вземат големи пари и ги разпределят по „ канала“. Семейство твърди, че управляващите всичко знаят, но „не се хващат“. 50 годишен мъж  се пита, защо след като се дават толкова много пари за укрепване на границите, нелегалните мигранти все пак се отзовават в страната ни.. Гражданите искат строги санкции за каналджиите и за "подкрепящите ги" и
определят  силната мигранска вълна като война, която, ако не се вземат общи мерки за противодействие, ще има страшни последствия за всички страни в евросъюза.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!