Плевечани смятат, че проблемите и напрежението при усвояването на европари често е заради липса на комуникация


Годишният доклад на ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите с еврофондовете, предизвика противоположни коментари. Появиха се заглавия, че България е в челната тройка по извършени измами с евросредства. В доклада на ОЛАФ никъде не пише, че България е най-корумпираната страна в ЕС и че злоупотребява най-много с еврофондовете, коментира  вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той изнесе конкретни данни.

Генералният секретар на ОЛАФ Джовани Кеслер коментира, че в ЕС няма масова корупция. Според него рязкото увеличаване на засечените измами след 2013 година сочи, че агенцията постига успехи в убеждаването на хората да докладват при поява на съмнения. Кеслер подкрепя създаването на европейска прокуратура, която да даде допълнителни правомощия на агенцията му да разследва. Правителствата на 28-те държави обаче засега са  против.

Според анкетираните плевенчани борбата с корупцията и усвояването на еврофондовете е свързано със смяната на политическите елити и смяната на експертите. Според хората съществуват проблеми и напрежение при усвояването на парите и често пъти това е заради липса на комуникация .Препоръчва се при управлението на процесите да се залага повече на младите хора а политическите партии да не трупат дивиденти и облаги .


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!