За първото тримесечие на тази година 287 100 души са подали молби за убежище в ЕС


Вероятността британците да гласуват на референдума следващата седмица за оставане на страната в Европейския съюз е намаляла до 60 процента според букмейкърска къща, цитирана от Ройтерс.  По-рано тя оценяваше тези шансове на 65 на сто.  Според ново проучване на института Ипсос МОРИ, проведено по телефона, 53 процента от британците ще гласуват на референдума на 23 юни за излизане на страната от ЕС, а 47 на сто - за оставане.  Привържениците на т. нар. Брекзит получават за първи път преднина в тези сондажи, отбелязва Ройтерс.  Друга анкета, на института Сървейшън, също отреди преднина на лагера за излизане на Великобритания от ЕС. 45 процента от участниците в този сондаж ще гласуват за Брекзит, а 42 на сто - против.

Вестник "Файненшъл таймс" се обяви днес за оставане на Великобритания в Европейския съюз в редакционна статия, в която определя евентуален Брекзит като  "самоосакатяване". След седем дни британците ще вземат решение. Референдумът за членството в ЕС е исторически момент. Залогът са често трудните отношения на Великобритания с Европа, но също единството на Запада. Гласуване за излизане би било безвъзвратен, мъчителен удар върху установения след 1945 г. либерален световен ред. Хазартното решение на Дейвид Камерън за референдума се оказа лекомислен опит за изглаждане на разделенията в управляващата Консервативна партия. Кампанията разедини страната. Емоциите надделяха над фактите. Новопоявили се популисти ругаят традиционните политици, като водещият застъпник на излизането от ЕС, министърът на правосъдието Макъл Гоув, който заявява: "На хората в страната им дойде до гуша от разни експерти", пише вестникът. "Файненшъл таймс" изтъква, че подкрепя членството в ЕС от самото му начало през 1973

За първото тримесечие на тази година 287 100 души са подали молби за убежище в ЕС и това е спад с 33 на сто спрямо данните за последните три месеца на миналата година, сочат данни на Евростат, представени от Европейската комисия. Една трета от потърсилите убежище са били сирийци, а останалите са били основно граждани на Ирак и Афганистан. За България се отчита спад от 47 процента в броя на молбите за първото тримесечие на тази година спрямо последните три месеца на миналата година. От януари до март у нас молби са внесли 4050 мигранти. Малко над един милион молби за убежище в ЕС очакват решение. Близо половината от тях са подадени в Германия.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!