В. Чернева: Франция се надява да има много по-голяма роля в ЕС при напускане на Великобритания


Директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева оцени преднината на привържениците на оставането в ЕС сред британците като „чудесна новина“, но припомни, че при последните избори на Острова, социолозите са бъркали.

На 20 юни в София се проведе и среща в офиса на ЕС за външна политика с експерти и журналисти и там са изказани мнения, че нещата се обръщат може би и заради драматичния случай с британската депутатка Джо Кокс.

В.Чернева е на мнение, че засега прогнозите са предпазливо песимистични. Според журналистката изненада е, че Виктор Орбан е срещу Брексит, при положение че понякога твърде яростно се противопоставя на някои евро-решения. Чернева отбелязва, че не знае световен лидер, който да се е изказвал в полза на Брексит, като изключва Путин и Ердоган. Що се отнася до Орбан, имало ирония там, на фона на неговия евроскептицизъм. Тя коментира и нарастващия евроскептицизъм във Франция, като отбелязва че Франция се надява да има много по-голяма роля в ЕС при напускане на Великобритания, както и че така ще се освободят големи икономически ниши, които Франция евентуално би заела.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!