ЕК и големи високотехнологични компании поеха ангажименти за борба с разпространението на речта на омразата


Европейската комисията и големи високотехнологични компании като Facebook, Twitter, YouTube и Microsoft приеха кодекс на поведение, който включва серия от ангажименти за борба с разпространението в интернет на незаконната реч на омразата, обяви Европейската комисия в свое прессъобщение.

Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете коментира, че споразумението е важна стъпка напред, за да се гарантира, че интернет продължава да бъде място на свободно и демократично изразяване, където се спазват европейските ценности и законодателство. „Приветствам ангажимента на ИТ дружествата от цял свят да разглеждат по-голямата част от валидните уведомления за премахване на незаконни изказвания, пораждащи омраза, за по-малко от 24 часа и, ако е необходимо, да премахват или прекратяват достъпа до подобно съдържание“, каза тя и изрази съжаление, че социалните медии са един от инструментите, които терористичните групи използват за радикализация на млади хора, а расистите - за разпространяване на изказвания, пораждащи насилие и омраза.

  Ролята на гражданските организации за противодействие на речта на омразата: резултати и поуки, дискусията, организирана от фондация „Отворено общество“,  е българският принос към европейския дебат за спешната необходимост от противодействия на езика на омразата. Коментираме темата с Иванка Иванова, ръководител на правната програма на „Отворено общество“.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!