Европейска конференция за инвестиции в образованието се проведе в столицата


Европейският комисар за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич и вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева участваха в конференция "Насърчаване на инвестициите в образование чрез инструментите и фондовете на Европейския съюз: Възможности за България и Румъния".

Форумът бе организиран от Европейската комисия и събра представители на институции от всички нива на образованието, Европейския парламент, ЕК, отговорни служители в националните администрации и професионалисти, които работят с европейските фондове от България и Румъния. Те обсъдиха съществуващи и новаторски методи за финансиране на проекти в областта на образованието.

 Повече от разговора на Райна Ванчева с Петър Петров – съветник Преса и медии в Представителството на ЕК в България.

Новини от европейските институции.

  Събитията в Турция от последните дни, тероризмът и миграцията, бяха сред основните теми в заседанието на Съвета по външни работи на Европейския съюз през седмицата. „Турция трябва да защитава върховенството на закона след опита за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган“, заяви върховният представител по въпросите на външната политика и политиката на сигурност на ЕС Федерика Могерини във връзка със задържането на шест хиляди души, участвали в преврата.  Еврокомисарят Гюнтер Йотингер заяви, че Европейският съюз няма да предостави на Турция право на безвизови пътувания. Законопроектът за отпадане на визите за турски граждани се разисква  в Европейския парламент. Йотингер прогнозира, че няма да има решение  до края на годината.

  Великобритания ще се стреми да излезе от Европейския съюз на 1 януари 2019 година. Това обяви министърът на външната търговия на Обединеното кралство Лиам Фокс. Това е датата, по която се работи, но тя може да бъде изместена напред при нужда“, каза още министърът. Фокс посочи, че междувременно е започнал разговори със САЩ, Канада и Австралия по въпроси, свързани със свободната търговия.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!