Национална гвардия ще подкрепи силите на реда във Франция в борбата с тероризма


Франция ще създаде Национална гвардия, която да помага на силите на реда в борбата срещу зачестилите напоследък в страната терористични нападения, обяви президентът Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес.    
Президентът на Републиката реши Националната гвардия да се изгради от съществуващите оперативни резерви, уточни Елисейският дворец в изявление след среща на Оланд с депутати експерти по тази тема. 
Френският Съвет по отбраната ще се събере в началото на август, след което ще има консултации с парламентарни комисии през септември. Целта е Националната гвардия да влезе в действие в началото на есента. Историческата Национална гвардия е създадена във Франция по време на Великата френска революция от 1789 г. от гражданското опълчение на Париж. В периода на реставрация на монархията тя се разформирова с решение на крал Шарл Десети от 1827 г. През 1830 г. Националната гвардия се възражда по време на Юлската революция и съществува до 1872 г., когато окончателно е разпусната след събитията от Парижката комуна, припомня ТАСС.
Германската полиция извърши обиск в джамия в град Хилдесхайм, свързана с групировката "Ислямска държава", и иззе доказателствени материали, съобщи вътрешното министерство в Берлин, цитирано от ДПА.  Освен джамията, чиято дейност се ръководи от немскоезичния  (ДИК) в града, снощи бяха обискирани и апартаменти, принадлежащи на осем от членовете му, се казва в съобщение на властите в провинция Долна Саксония. 
 "Ислямски кръг" в Хилдесхайм е гнездо на радикалните салафити, каза вътрешният министър на провинцията Борис Писториус, имайки предвид това ултраконсервативно движение за реформи в сунитския ислям.  "След многомесечна подготовка ние предприехме днес важна стъпка към забрана на организацията с извършените обиски", каза той за полицейската операция, в която участваха над 400 полицейски служители.  Властите имат доказателства, че в джамията се радикализират мюсюлмани, като биват насърчавани да отиват да се бият във военните зони, и че някои от посетителите на проповедите вече са напуснали Германия, за да се присъединят към терористични организации, включително "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, отбелязва ДПА. 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!