Доклад за нарушенията при обществените поръчки в България


Институтът за правни анализи и изследвания /ИПАИ/ излезе с окончателен доклад за нарушенията при обществените поръчки в България и го изпрати на Европейската комисия.

Системата за обществени поръчки играе важна роля за ефективното използване на европейските структурни и инвестиционни фондове, защото средствата им се израсходват именно чрез механизма на обществените поръчки. Все още обаче, въпреки някои законодателни промени, няма  условия за лоялна и честна конкуренция, за публичност, прозрачност и ефективен контрол при планиране, подготовка, възлагане и изпълнение за обществените поръчки и това е основен проблем на правителството - твърди Петър Бакърджиев, председател на УС на ИПАИ.

След като Еврокомисията изиска от българското правителство да направи сериозни реформи в областта на обществените поръчки, някои промени станаха повод за скандали в парламента,но тези промени не доведоха до ефект, защото борбата с корупцията все още не е факт. Новите правила не кореспондират с разпоредбите на Директива ЕО 23/2014 и директива ЕО 24/2014.
 Бакърджиев дава и конкретни примери за типичните нарушения при вълзагането на обществени поръчки - все още катализатор за политическа корупция и причина за спада на доверието освен към националните и към европейските институции.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!