18 общини кандидатстват с проекти за разделно събиране на отпадъци по ОП "Околна среда"


18 общини кандидатстват за финансиране с проекти по процедурата за изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци по Оперативна програма "Околна среда".  Бюджетът за това е близо 98 млн. лв., а крайният срок за подаване на проектите беше до 1 август, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.
Срокът за оценка на проектите е три месеца, а целта е да се намали количеството на депонираните зелени и биоразградими отпадъци чрез разделното им събиране и рециклиране. Инсталациите ще са с капацитет от две хиляди до 20 хиляди тона годишно. Ще се финансира и покупката на техника за разделно събиране, както и изграждане на съпътстваща инфраструктура.
Безвъзмездната помощ ще се дава според капацитета на съоръженията. Общините имаха една година да подготвят предложенията си. Те трябваше да извършат анализ на морфологичния състав на битовите си отпадъци и на базата му да определят капацитета на съоръженията. Целта е да се гарантира натоварване на мощностите и устойчивост на инвестицията, за да не се правят инсталации, които след това няма да се използват. Именно морфологичните анализи се оказаха голямо предизвикателство за кметовете. 
Доверието на германските инвеститори се е възстановило през август, след като отслабнаха страховете, свързани с икономическите последици от Брекзита. Инвеститорското доверие в най-голямата икономика в Европа е преминало на положителна територия, нараствайки със 7,3 пункта след спад с 26 пункта предходния месец, съобщи Центърът за европейски икономически изследвания в Манхайм. Икономистите прогнозираха показателят да достигне 2 пункта. Индексът на центъра остава доста под средната дългосрочна стойност от 24,2 пункта.
Центърът за европейски икономически изследвания допълва, че индексът му, измерващ сегашните условия в Германия, също се е възстановил през август. Показателят е нараснал със 7,8 пункта до 57,6 пункта. Анализаторите очакваха по-скромен растеж до 50,2 пункта. 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!