Зимният енергиен пакет ще помогне на ЕС да се справя с евентуални газови кризи

Изслушване, посветено на т.нар. Зимен енергиен пакет,  който да подготви ЕС за глобален енергиен преход, се проведе в последния ден на юни в  Eвропарламента.  

Енергийната сигурност е един от основните елементи на стратегията за Енергиен съюз, което е  ключов политически приоритет на комисията "Юнкер", а предложените в пакета мерки ще доведат до по-голяма прозрачност на европейския енергиен пазар и ще укрепят солидарността между държавите - членки, подчерта българският евродепутат Владимир Уручев, който откри форума. 

Основен акцент в него бе повишаването на капацитета на ЕС за справяне с газови кризи и преодоляване на евентуални прекъсвания при енергийните доставки. Какво  представлява „Зимният енергиен пакет“ на  Съюза,  какви са мястото и ролята на България в него, и кои са предимствата за страната – разказва евродепутатът Владимир Уручев.

ВЛАДИМИР УРУЧЕВ : Всъщност, два са пакетите – на ЕП и към страните членки.  Единият беше летен пакет, заради това, че през лятоно на миналата година беше издаден,  другия е зимен пакет, като  това, което е изключително важно за България е във зимния пакет – разглеждането на сигурността на газовите доставки във ЕС. Като цяло ЕС е изключително зависим от внос на газ, напрактика, съвсем малко са собствените разработки и източници и при това те са намалаващ, а целия природен газ се внася от трети страни, най-вече от Русия.  

И това, което е изключително важно във този пакет е, че България, като централна страна в Югоизточния район на ЕС, който е най-уязвим от гледна точка на доставките, и възможни прекъсвания, тъй като и до ден – днешен България е страната, която има само един доставчик и то само по един тръбопровод. 

Този пакет поставя центъра на решението на проблема именно в Югоизточния район  с подкрепа за всички тръбопроводи и връзки между държавите – членки в този район – това са България, Румъния и Гърция.

Радио Пловдив: Нека да обобщим – какви ползи би могла да извлече България от включването си в „Зимния енергиен пакет“ и какви предимства би могло да има за страната?

ВЛАДИМИР УРУЧЕВ: Ползите за България са почти очевидни - получихме пълна подкрепа на ЕК по всички наши газови проекти. Най-после, след дълго бавене, основната връзка между България и Гърция  вече е приоритет на ЕС и тя ще се случи,  естествено във времето, няма как да бъде „от днес – за утре“.  

Другото е подкрепата на ЕК за идеята България да бъде един газов разпределител, газов хъб на Балканския регион,  така че, това са законодателни предложения, които тепърва ще бъдат обсъждани и едва към края на годината се очаква да бъдат приети поне в ЕП и  те ще закрепят ролята и значимостта, която България има в тези законодателни предложения. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!