„Фронтекс“ засилва присъствието си по границата на България с Турция и Сърбия с хора и техника


Европейската служба за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС „Фронтекс“,  увеличи своите служители разположени по границата на България с Турция до 77 души и със Сърбия до 35 души. „Разгръщането на допълнителните сили бе поискано от България и ще продължи постепенно и през следващите седмици“ - коментира  българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев.

90 хиляди мигранти са дошли в Европа през Средиземно море от началото на годината, съобщава Европейската комисия, според чийто данни, броят е подобен на миналогодишния. Още през юли, агенцията "Фронтекс" съобщи за значително увеличение на  мигрантите, отправящи се към Европа през Централното Средиземноморие. В същото време потока от бежанци към бреговете на Гърция, намалява.

За България са заделени 91 милиона евро от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС, според националната програма за 2014-2020. Допълнително, почти 12 милиона евро, бяха отпуснати на страната като спешна помощ за конкретни мерки в отговор на настоящата ситуация“ - сподели още евродепутатът Емил Радев.

Засилената гранична охрана със сили на Фронтекс, ще продължи докато има мигрантска криза, докато има засилен натиск върху границата и заплаха за националната и европейската сигурност“ - сподели още евродепутатът Емил Радев. Този риск продължава да съществува, защото за част от бежанците, които идват от страни на военен конфликт, има информация, че са извършили някакво престъпление в своята страна. „Техният статут у нас е съобразен с европейското законодателство, част от което е и доста спорното Дъблинско споразумение, според което мигрантите, на които е отказан статут на бежанци в дадена страна на ЕС, трябва да бъдат връщани в страните на първата им регистрация“ - коментира главният комисар Георги Костов.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!