Пътуване в Европа

Снимка: радио Видин
В сезона на летните отпуски и пътуванията ни в Европа на фокус е да припомним какви са нашите права като пътници, какви документи трябва да носим със себе си и как да осъществим безопасно пътуването си. Започваме от дестинацията- накъде в Европа? В ЕС може да пресичате граници, без да ви проверяват. Ако ви се наложи, имате лесен достъп до здравно обслужване, а домашният любимец може а пътува с вас. Ако пък шофирате, шофьорската книжка и автомобилна застраховка, издадена в страна от ЕС важат във всички останали страни. Подробна информация може да намерите в брошурата "Пътуване е Европа".

"Картата "Пътуване в Европа съдържа актуална информация за 2016 година - за правата на пътниците, за пазаруването през интернет, помощ при наемене на автомобил и проблемите при пътуването, или ако имате медицински проблем, към кого да се обърнете."
- обясни Лазаринка Андреева, ръководител на център "Европа-директно Видин".
 
По-малко от една трета от пътниците знаят правата си. Най-честите жалби са за загубен багаж на туристи, или за закъснение с пътуването, най-често със самолет. Игнат Арсенов от Европейския потребителски център в България, припомня някои от правата ни когато пътуваме:

"При проблеми с пътуването трябва писмено да се оплачат на превозвача и да се изчака отговора в рамките на месец. Винаги могат да се свържат и с Европейския потребителски център, за да ги насочим ако се налага да се продължи жалбата по-нататък. При въздушните превози най-честите проблеми са забавените полети."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!